Lääkärit lääkäreiden töihin eli ihan viime tuntien uutisia siitä miten sairaanhoito Suomessa makaa - vapaa-ajattelu ja jopa järjenkäyttö on sallittua ja ajoittain jopa havaittavaa

Priorisointikeskustelu alkaa - lopulta


Iso osa lääkäreistä hyväksyy priorisoinnin taloudellisista syistä. Lääkäriliiton valtuuskuntaan pyrkivistä lääkäreistä valtaosa pitää priorisointia keskeisenä keinona hallita terveydenhuollon kustannuksia. Näkemys paljastuu liiton vaalikoneeseen annetuista vastauksista.
Monet  kertovat tekevänsä priorisointia käytännön työssä jo nyt, koska kaikkia potilaita ja sairauksia ei enää ehditä hoitaa niin hyvin kuin osattaisiin ja haluttaisiin. Mutta koska poliitikot eivät ole päättäneet yhteisistä linjoista, priorisointi on epäjohdonmukaista ja vaihtelee sairaalasta ja klinikasta toiseen,

Ministeri tutkii vaikuttavuutta vaikka vaikuttavuustutkijat pitävät hommaa vaikeana eli priorisointivaade torjutaan työntämällä se sivuun

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) pitää tärkeänä hoidon vaikuttavuuden tutkimista ennen kuin terveydenhuollon priorisointia aletaan toteuttaa.
Risikon mielestä kaikkein tärkein ja eettisin keino terveydenhuollon tehostamiseksi on hoitojen vaikutusten tutkiminen. Tietoa siitä, tehoavatko tietyt hoidot potilaisiin ei Risikon mukaan ole tarpeeksi.
- Ei ole oikein altistaa ihmisiä hoidolle, josta ei ole heille apua. Sen takia puhun nyt vaikuttavuustutkimuksen puolesta. Se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten, Risikko toteaa YLE Uutisille.
Lääkärien eettisen foorumin jäsenet vaativat nopeita päätöksiä siitä, mitä terveydenhuollossa priorisoidaan. Päätöksiä vaaditaan poliitikoilta, jotta lääkärit eivät joutuisi kestämättömään asemaan, siinä ketkä pannaan hoidossa etusijalle.
- Tätä aina pallotellaan ja poliitikot yrittää livistää tästä vastuusta, mutta kaikki toimet, jotka vähentävät potilaan oikeuksia hoitoon ovat poliittisia, arkkiatri Risto Pelkonen sanoo.

Tehy haluaa lääkärit lääkäreiden töihin ja hoitajat johtamaan - jälleen kerran

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy esittää moniammatillista yhteistyötä vanhustyössä. Järjestön mielestä sairaanhoitajaa pitäisi pitää pitkäaikaisen hoidon asiantuntijana ja lähihoitajaa vanhusten hoidon erityisosaajana.
Lääkärit voisivat nykyistä selkeämmin toimia lääketieteellisinä johtajina, mutta hoitotyön johtamisesta ja resursseista päättäminen kuuluu hoitohenkilökunnan johtajalle, Tehy sanoo. Muutos parantaisi sekä hoidon laatua että tuottavuutta, Tehyn kehittämisyksikön johtaja Tarja Honkalampi arvioi.

Sairaanhoitopiirit halutaan lopettaa ja erikoissairaanhoito sosiaalityön kera lähipalveluksi kuntiin

Pohjois-Pohjamaan sairaanhoitopiiriä ehdotetaan lakkautettavaksi. Ehdotuksen takana on peruspalvelukuntayhtymä Kallion neljä jäsenkuntaa, Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska.
Tilalle esitetään kahden tason mallia, jossa kuntatasolla tarjotaan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelut kaikille lähipalveluna. Valtakunnan taso vastaisi suurten onnettomuuksien, nopeasti henkeä uhkaavien äkillisten sairauskohtauksien, kuten aivohalvaus, vaatimasta hoidosta, raskaista syöpähoidoista, joukkotarkastuksista ja tiedonhallinnasta.
Sairaanhoitopiirien tehtäväksi jäisi erikoissairaanhoidon huippuosaamista tarjoavat palvelut. Lukumäärän voisi karsia viiteen ja ne voisivat laajentaa erikoisosaamisensa valtakunnalliseksi.