Ylen uutisten politiikan toimituksen päällikkö Olli Ainola seuraa blogissaan vaaleja.

Sylttytehdas- mitä on jakovara?   398917.jpg

Vaalitaistelun yksi tähänastisista huipennuksista oli tänä aamuna, kun valtion pääekonomisti Jukka Pekkarinen työryhmineen julkisti raporttinsa julkisen talouden liikkumavarasta. Uutisissamme olemme tyhjentäneet raportin sisältöä ja poliitikkojen osin hapanta reaktiota, joten niistä ei sen enempää.
 
Tapaus on liki historiallinen. Enpä muista, että tätä ennen valtiovarainministeriö olisi esitellyt näin tarkasti arvionsa seuraavan vaalikauden taloudesta – ennen vaaleja. Tapana näet on ollut, että talouden koko karmeus kerrotaan hallitusta muodostaville puolueiden neuvottelijoille ja julkiselle sanalle vasta hallitusneuvottelujen alkaessa vaalien jälkeen.
 
Lamavuosina käyttöön otettu menettely on hieman kummallinen, mutta ainakin se on taannut tarkoituksenmukaisen lopputuloksen. Hallituskuumeiset poliitikot ovat säikähtäneet ja mutisematta hyväksyneet ministeriössä hyvissä ajoin luonnostellut budjettiraamit tai vähintäänkin pääpiirteet niistä.
 
Perjantaina tämä vanha käytäntö murtui.
 
**
 
On aika paljastaa Pekkarisen raportin sylttytehdas. Se on nimittäin YLE Uutisten politiikan toimitus.
 
Kun lämpimäiskappaleet raportista olivat käsissämme, tunsimme toimituksessa hetken mielihyvää siitä, että olimme saaneet aikaan pikku liikahduksen Suomessa. Se on kiihkeän uutistyön tuoksinassa niin harvinainen tapaus, että päätin kertoa, miten Pekkarisen raportti syntyi.
 
Samalla tietysti nöyrästi huomautan, että kertomuksessa on ammottavia aukkoja. Asiantuntevilta lukijoiltani toivon tarkennuksia, jos jossain heittää.
 
**
 
Valtiovarainministereillä ja ministeriön virkamiesjohdolla on ollut miellyttävä perinne kutsua taloustoimittajia kevätkesäiseen talousseminaariin valtion edustustiloihin Königstedtin kartanolle. Viime vuonna se pidettiin 30. toukokuuta.
 
Istuin hajamietteissäni seminaarisalin takapenkillä, kun korvaani tarttui valtiovarainministeri Eero Heinäluoman puoliääneen lausuma heitto. – Se oli kohtalokas lipsahdus, arvioin tänään.
 
Heinäluoma sanoi sivulauseessa, että tulevalla vaalikaudella saattaa olla jonkin verran enemmän pelivaraa kuin tällä vaalikaudella. Tekemääni jatkokysymykseen hän ei enää vastannut, vaan sulki loppuillaksi tästä aiheesta suunsa.
 
Uteliaisuuttani tyydytti muuan ministeriön virkamies, joka antoi ymmärtää, että laskuharjoitukset ovat käynnistymässä.
 
Kaksi viikkoa myöhemmin olin Keskustan puoluekokouksessa Oulussa. Iltavastaanoton aikana minulle valkeni, että myös Keskustan johdossa oli mietitty tulevan vaalikauden rahanjakoa.
 
**
 
Kesän kääntyessä syksyyn ryhdyimme kollegani Vesa Perälammen kanssa ideoimaan vaalijuttuja uutisiin. Mieleeni palautuivat kevään ja alkukesän keskustelut.
 
Tuumimme, josko media käyttäisi valtaansa ja varastaisi aloitteen. Sen sijaan että odottaisimme hallitusneuvotteluja ja valtiovarainministeriön maaliskuun lopulla tulossa olevia madonlukuja, päätimme selvityttää itse mikä on julkisen talouden liikkumatila.
 
Tämä niin kutsuttu jakovara on periaatteessa helppo laskea. Talousennusteiden perusteella arvioidaan ensin kansantuotteen kasvu. Sen jälkeen kasvusta leikataan julkiselle taloudelle tuleva viipale veroina. Koska veroaste on noin 40 prosenttia, tämän verran kakusta kuuluu julkiselle vallalle; näin saadaan "bruttojakovara".
 
Bruttojakovarasta osa menee vanhojen päätösten lunastamiseen. Valtio on esimerkiksi päättänyt nostaa kehitysyhteistyömäärärahoja, mutta korotukset tapahtuvat vasta tulevina vuosina. Tämänkaltaiset päätökset pitää vähentää bruttojakovarasta.
 
Kun kaikki automaattisetkin kasvavat menoerät on vähennetty bruttojakovarasta, jäljelle jää "nettojakovara". Se voidaan käyttää veronkevennyksiin, investointeihin, tulonsiirtoihin ja/tai uusiin palveluihin. Luonnollisesti osa varoista pitää säästää tai niillä pitää lyhentää vanhoja velkoja.
 
Mikä erien keskinäinen painoarvo tai suhde on, on politiikkaa.
 
**
 
Koska toimittajien on paras olla luottamatta omiin laskutaitoihinsa, päädyimme käyttämään ammattilaisia. Vesa pyysi arviota tulevan vaalikauden jakovarasta kolmelta tutkimuslaitokselta.
 
Pellervon, Elinkeinoelämän ja Palkansaajien tutkimuslaitokset ottivat haasteen uteliaina ja hieman innostuneinakin vastaan. Parin viikon kuluttua laskut oli tehty, ja ensimmäinen juttu oli valmis.
 
22. elokuuta tv-uutiset kertoi, että tutkimuslaitokset ovat melko samaa mieltä siitä, kuinka paljon uutta rahaa seuraavalla hallituksella on jaettavana. Haarukka asettui kolmen ja viiden miljardin euron väliin.
 
Sen sijaan siitä, kuinka varat pitäisi käyttää, ei enää oltukaan yhtä yksimielisiä. Pellervon mielestä puolet rahoista pitäisi panna veronkevennyksiin ja puolet uusiin hankkeisiin. Etla olisi jakanut neljästä miljardista kolme veronkevennyksinä. Palkansaajat halusivat käyttää kaikki liikenevät rahat uusiin hankkeisiin.
 
**
 
Valtiovarainministeriössä hermostuttiin. Toinen juttu saatiin, kun Jukka Pekkarinen hiukan myöhemmin moitti meitä ja tutkimuslaitoksia vastuuttomasta ajattelusta.
 
Tutkimuslaitosten laskelmat oli kuitenkin tehty ja ne alkoivat kiertää puolueiden päättävissä elimissä. Ennen pitkää ne jalostuivat poliittisiksi vaalitavoitteiksi.
 
Ministeriö yritti parhaansa mukaan hillitä rahanjakoa. Heinäluoma määräsi kansantalousosastonsa valmistamaan virallisen raportin liikkumavarasta julkistettavaksi hyvissä ajoin ennen vaaleja.
 
Kun raportti vihdoin tänään ilmestyi, Eero Heinäluoma tunnusti, että aineistoa ei olisi julkistettu elleivät tutkimuslaitokset olisi tehneet omia arvioitaan – eli niitä, joita olimme usuttaneet ne tekemään.
 
**
 
Yksi ekonomisti on kiittänyt meitä aloitteestamme. Epäviralliset jakovaralaskelmat pakottivat puolueet suunnittelemaan vaalilupauksiaan aiempaa säntillisemmin. Ideologiset erot tulivat esiin, kun puolueet joutuivat kertomaan, painottavatko ne veronkevennyksiä vai uusia menoja.
 
Ehkä on uskaliasta väittää, että äänestäjiä on palveltu, mutta ainakin on saatu aikaan pientä vipinää.
 
**
 
Tästä tuli kieltämättä hieman omahyväinen postaus, vaan aina ei viitsi pitää kynttilää vakan alla. ;-)
 
Mukavaa viikonloppua, nyt vetäydyn talvilomalle.